Με δεδομένη την αρχή ότι "κάθε λαός που γκρεμίζει ένα σκαλί από το παρελθόν, είναι σα να γκρεμίζει ένα σκαλί από το μέλλον", συνεχίζουμε να θυμίζουμε στους μαθητές μας γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή, τον τόπο, την ιστορία μας.
Έτσι, με τους μαθητές του Λυκείου συζητήσαμε για τη ζοφερή μνήμη της 6ης Απριλίου 1941, όταν η γερμανική εισβολή στην Ελλάδα ολοκλήρωσε το έργο των Ιταλών. Καταστροφές, πείνα, θάνατος, απαγόρευση κυκλοφορίας - άραγε τι μας θύμισε τέτοιες μέρες - μας έκαναν να προβληματιστούμε για την ιστορία του τόπου μας. Οι Γερμανοί συνέχισαν την κατακτητική πορεία τους στην πολύπαθη Ελλάδα. Μάθαμε νέα ονόματα, όπως επιχείρηση "Μαρίτα", επιχείρηση "Ερμής", επιχείρηση "Μπαρμπαρόσα", όλα σχετικά με τις γερμανικές επιθέσεις από την ηπειρωτική Ελλάδα ως την Κρήτη.
Κατοχή, λοιπόν, και η γερμανική, ναζιστική σημαία ανέμιζε στην Ακρόπολη με την αλαζονεία του κατακτητή. Και μια ημέρα... ένα απρόσμενο γεγονός, έδωσε ανάσα ψυχής στους κατακτημένους Έλληνες: δύο παλικάρια, ο Μανώλης Γλέζος και ο Λάκης Σάντας, τον Μάιο του 1941 τόλμησαν το ανέλπιστο: κατέβασαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.
Λίγες μέρες πριν, τέλος Μαρτίου 2020, ο Μανώλης Γλέζος με τον θάνατό του, ενέπνευσε τη συζήτησή μας με τους μαθητές, με ένα μήνυμα αισιοδοξίας σε εποχές προβληματισμού, για τις αξίες της ζωής, τα φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων που τολμούν, τις πραγματικές κακουχίες αλλά και τις ουσιαστικές δυνάμεις που πάντα κρύβουμε μέσα μας και αναδύονται μέσα από τις εκάστοτε δυσκολίες.